Seniori idú na prázdniny

02.03.2013 18:44

 

Seniori mladí duchom sú na prázdninách.

Máj a jún dali našim seniorom riadne zabrať. V plnom nasadení podstúpili neľútostné súperenie na Bowlingovom turnaji o cenu primátora. Tento raz prevládali medzi súťažiacimi ženy a podali výborné výkony. Celkovým víťazom sa stal Martin Kozák s najvyšším počtom nahraných bodov. Nakoľko sa s Martou Jakubíkovou , Ivanom Markovičom a Milenou Hatalovou podieľal na príprave turnaja, patrí mu dvojnásobná pochvala. Ďakujeme primátorovi mesta za poskytnutie cien a majiteľovi bowlingovej haly za sponzorovanie.

Ďalšou akciou OOJDS bol zájazd do družobného mesta Rožnova pod Radhoštěm. Zúčastnili sa ho členovia z Pov. Bystrice a Udiče. Hoci sa všetci záhradkári potešili, že po dlhej dobe prší, pre dlho pripravovanú akciu to nebolo práve najlepšie počasie. Privítala nás pani Anelka Přikrylová s manželom – „šéfka“ seniorov v Rožnove p/R. Zaviedli nás na krásne miesto Pustevny, kde sme obdivovali známe rázovité stavby architekta Jurkoviča. Turistickú vychádzku k Radegastovi sme museli odložiť na inokedy. Miesto toho sme si prezreli výborné Valašské múzeum. Jeho expozície sú vynikajúco esteticky, náučne aj technicky pripravené.

Z múzea sme pokračovali na „smaženicu“- oslavu pri príležitosti Sv.Ducha. V priľahlej dedinke, ukrytí pod prístreškami, nás s otvoreným náručím a pohostením čakali seniori z Rožnova p/R. Za sprievodu harmoniky sa rozospievali „naši aj vaši“ a zopakovali sme si staré známe, že piesne a dobrá nálada nepoznajú hranice. Plní dojmov sme odchádzali so sľubom, že sa vrátime , aby sme videli aj to, čo hmla pred nami cudne skryla.

Koniec júna sa niesol v očakávaní zájazdu na Brač. Cestovná kancelária Barca Tours nám zabezpečila odvoz z Považskej Bysrice až do Supetaru. Cesta ubehla pokojne, len odklonenie od trasy kvôli havárii českého autobusu, nám cestu predĺžilo o dve hodiny. V Splite sme nasadli na trajekt a okrem sledovania krajiny, vĺn a zvedavých čajok sme dúfali, že sa ukáže aj nejaký ten delfín. Nestalo sa, asi sa im v tom teple nechcelo vyskakovať.

Mesto Supetar je neveľké prístavné mestečko,s úzkymi uličkami, obchodíkmi, tržnicou, s kamenným námestím, ktorému dominuje na vyvýšenom mieste kostol . Sympatický starší pán farár sa počas omše sprevádza hrou na gitaru. Každý večer pred kostolom i v ňom vystupovali spevácke skupiny s cirkevnými i svetskými piesňami, dalmatínskymi ľudovkami i áriami z opier a muzikálov. Vedľa kostola na dôstojnom mieste v tieni stromov a kvetov stojí socha Matky Terezy.

Ubytovanie v hoteli rodinného typu bolo v tichej uličke s výhľadom na more. Strava pestrá, izby čisté, spoločnosť vyberaná, šéfka hotela a personál veľmi ústretoví. Pohodu dopĺňali masáže pani Janky, rehabilitačnej sestry z Trnavy Ako sa hovorí : nie je dôležité kde si, ale s kým si.

Báli sme sa, že more bude ešte chladné, ale v týchto horúčavách bola voda príjemne osviežujúca. Kamienková pláž, pínie a bary pri vode za prijateľné ceny. Padli sme do oka aj majiteľovi zmrzlinového Kivi baru. Jeho porcie a cenu kvalitnej zmrzliny by si mali ísť pozrieť naši „zmrzlinári“.

Boli sme pozrieť aj konkurenciu - známu propagovanú pláž „Zlaty rat“ na opačnej strane ostrova. Windsurfingy, paraglajdisti so surfom, lodičky, svadba na pláži... Cestou sme sa z Vidovej hory kochali výhľadom na ostrovy Hvar, Korčulu a iné. Proste paráda...

Hoci nastal čas prázdnin, prídu vnúčatá, svoje si pýtajú aj záhradky, seniori nebudú úplne nečinní. Niektorí využijú zvýhodnené rehabilitačné pobyty pre členov JDS v Trenčianskych Tepliciach, v Tatranských zruboch. Športoví seniori-reprezentanti budú bojovať o tituly na Celoslovenských športových hrách seniorov vo Zvolene. Navštívia cesnakové hody v Buchlove, pôjdu na 4-dňový zájazd do Bardejova, kde sa koná známy bardejovský jarmok s bohatým kultúrnym programom. A leto ukončia druhým turnusom zájazdu na ostrov Brač začiatkom septembra. Život je krásny, keď sa vie človek radovať aj z maličkostí.

© 2013 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webových stránok zdarmaWebnode